Αχλάδια

Πληροφορίες

Η αχλαδιά ή απιδιά είναι οπωροφόρο δέντρο και ανήκει στην τάξη Ροδώδη και στην οικογένεια των Ροδοειδών και καλλιεργείται δε σε όλες τις εύκρατες χώρες. Κατάγεται από τις περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα και βρέθηκε στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια.

Ο καρπός της αχλαδιάς έχει σχήμα μακρύ και στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κοτσάνι ενώ είναι φαρδύ στο κάτω μέρος. Υπάρχουν και ποικιλίες αχλαδιών με σχήμα μήλου. Τα αχλάδια εξωτερικά έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο, κιτρινωπό, ελαφρύ κίτρινο ή πράσινο με κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία. Εσωτερικά τα αχλάδια έχουν σάρκα συνήθως λευκή και πιο μαλακή από τα μήλα ενώ έχουν γλυκιά γεύση. Ο αγροτικός συνεταιρισμός «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» διαθέτει ποσότητες αχλαδιών από διάφορες ποικιλίες που καλλιεργούνται μέσα στο καλοκαίρι αλλά και στην αρχή του φθινοπώρου. Συλλέγονται συνήθως πριν την πλήρη ωρίμανση τους σε τέτοιο στάδιο ώστε στη συνέχεια η ωρίμανση τους να γίνει χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση και το χρώμα τους.  Παρακάτω φαίνεται μία ενδεικτική λίστα με τις διάφορες ποικιλίες που καλλιεργούνται καθώς και η περίοδος συγκομιδής τους.

Συσκευασία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΚΑΘ.ΒΑΡΟΣ
(kg)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
(cm)
ΠΑΛΛΕΤΑ
(ΤΕΜΑΧΙΑ)
Ξύλινο Τελάρο Μονόσειρο3,5 – 426 x 46 x 9180 – 207
Χαρτοκιβώτιο6 – 830x40x13/16100 – 150
Πλαστικό Κλουβάκι μιας χρήσεως6 – 1030x40x20/14
30 x 50 x 19
80 – 130
Πλαστική Κλούβα21 – 2332 x 52 x 3249
Εκτός της παραπάνω βασικής συσκευασίας ο συνεταιρισμός, ανάλογα με τις δυνατότητες, μπορεί να προσαρμόσει την συσκευασία-τυποποίηση στις απαιτήσεις του πελάτη

Εποχικότητα

May Jun Jul Aug Sep

                   bullet-semi-r       bullet       bullet

Περίοδος Συγκομιδής

ΠΟΙΚΙΛΙΑΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κρυτάλλι
Κοντούλα
Κόσια
Αμπάτε Φέτελ
Χάιλαντ
Σάντα Μαρία

Φωτογραφίες